یکی از بزرگترین مشکلاتی که اغلب خانواده های ایرانی خصوصا آن هایی که بچه کوچک دارند، با آن برخورد می کنند، نجس شدن فرش های خانه است. قالیشویی شرعی یکی از دغدغه های اصلی خیلی از خانواده ها می باشد.
یکی از مشکلاتی که نجس شدن فرش ایجاد می کند این است که علاوه بر نجس شدن، در رنگ فرش هم تغییر ایجاد می شود. در نتیجه علاوه بر پاک شدن فرش نجس در قالیشویی، لکه بری فرش هم بسیار مهم است. در این مقاله ما قصد داریم شستن فرش نجس در قالیشویی را بررسی کنیم و شیوه کار در یک قالیشویی شرعی را توضیح دهیم.
احکام قالیشویی شرعی برای نجس شدن فرش
یکی از موضوعات مهم در دین اسلام، موضوع نجاست و پاکی ها است. در علم پزشکی هم این موضوع ثابت شده است که نجاست یکی از عوامل ایجاد و انتقال بیماری ها می باشد.
یکی از مهم ترین ارکان زندگی همه مسلمانان خصوصا ایرانیان هم موضوع نظافت و نجاست و پاکی ها می باشد. همان طور که پیامبر (ص) نیز فرموده اند، پاکیزگی نشانه ایمان است.
یکی از موضوعاتی که منجر به شستن فرش نجس در قالیشویی می شود، نجس شدن فرش از راه ادرار است. موضوع بعدی که بیشتر از دیگر موارد موجب نجس شدن فرش می شود، خون و لکه های خون است.در چنین مواقعی اول باید لکه شسته شود تا اثر آن روی فرش نماند. بعد باید آن را به یک قالیشویی شرعی بسپارید.
بیشتر بخوانید : اتوکشی فرش چیست؟
شستن فرش نجس در قالیشویی ها
در حالتی که فرش یا موکت شما به وسیله نجاست جرم دار کثیف نشده باشد، با ریختن مقداری آب کر روی فرش، می توانید فرش را تطهیر کنید. برای این کار تمامی بخش نجس باید در آب فرو برود. بعد باید آب به طور کامل از فرش خارج شود.
احکام مربوطه به قالیشویی های شرعی در مورد فرش های نجس، همگی برگرفته از دستورات مراجع تقلید است. برای شستن فرش های نجس در قالیشویی یا به صورت کلی برای قالیشویی های شرعی از 3 نوع آب می توان استفاده کرد.
- آب کر
- آب جاری متصل به کر
- آب قلیل
۱. آب کر:
اولویت تطهیر فرش های نجس و قالیشویی های شرعی با استفاده از آب کر است. آبی که مخزن آن سه وجب در سه وجب، طول، عرض و ارتفاع داشته باشد را آب کر می گویند.
این آب بهترین نوع آب برای تمیز کردن فرش نجس می باشد. اگر هر وجب را تقریبا ۱۰ سانتی متر در نظر بگیریم این مخزن حدودا ۲۰۰ تا ۳۰۰ لیتر آب دارد و تهیه این چنین آبی در هر جایی به خصوص در آپارتمان های امروزی تقریباً غیر ممکن است.
۲ . آب های جاری متصل به کر:
قالیشویی شرعی با آب های جاری متصل به کر، تا حدی کار را آسان تر می کند چون تمام آب های لوله کشی شامل این قاعده می شوند. برای آب کشی فرش نجس با آب جاری هیچ مشکلی وجود ندارد؛
اما شرایط آب کشی است که تمیز کردن فرش نجس را در خانه کاری سخت و مشکل می کند و به همین علت شستن فرش نجس در قالیشویی بهتر و راحت تر است.
۳. آب قلیل
آب قلیل، به آبی گفته می شود که در یک کاسه یا آفتابه باشد. با این آب می توانید آبکشی فرش را انجام دهید اما معمولاً لکه نجاست روی فرش باقی می ماند. در سال های دور که آب لوله کشی فراهم نبود،
در خانه ها حوضی با ابعاد بیشتر آب کر می ساختند و با بردن فرش به حیاط و شستن فرش در حوض مشکل قالیشویی شرعی را برطرف می کردند.
در حال حاضر شرایط بسیار تغییر کرده است و همه خانه ها آب لوله کشی دارند که با شرایط آب کر هم همخوانی دارد، اما مشکل اینجاست که دیگر فضای کافی برای شستن فرش وجود ندارد.
ضمن اینکه شستن فرش ها به خصوص فرش های نجس، شرایط ویژه ای دارد و در گام اول، باید عین نجاست به صورت کامل پاک شود و بعد آبکشی شود به صورتی که آب خارج شده از فرش به صورت کامل بی رنگ و تمیز باشد.
تفاوت های مهم شستن فرش نجس در قالیشویی و در خانه
یکی از مهم ترین تفاوت هایی که شستن فرش نجس در قالیشویی و خانه دارد، بخش مهم شستشو و خشک کردن فرش می باشد. حتی اگر شما در یک خانه با حیاطی نسبتا بزرگ هم زندگی کنید، باز هم حمل و نقل فرش به حیاط خانه، شستن آن و خشک کردنش، هر کدام مرحله ای سخت و بسیار زمان بر است.
موضوع دیگری که اکثر افراد را ترغیب می کند تا شستن فرش نجس در قالیشویی را انتخاب کنند، وجود دستگاه های مجهز و بروز و امکان شستشوی فرش با فشار آب زیاد در قالیشویی ها است.
استفاده از تکنولوژی ها و دستگاه های جدید و مواد شوینده مناسب و باکیفیت، به راحتی فرش را تمیز می کند و لکه های فرش شما را کاملا از بین می برد.
حقیقت این است که لکه بری فرش در خانه هم امکان پذیر می باشد اما ممکن است برای از بین بردن یک لکه کوچک شما مجبور شوید چندین بار فرشتان را بشویید و خشک کنید که این کار شدیداً عمر فرش را کاهش می دهد.
بیشتر بخوانید: آشنایی و معرفی خدمات قالیشویی بهزاد
فرآیند قالیشویی شرعی
برای شستن فرش های نجس در قالیشویی باید فرش ها طبق دستورالعمل ها و احکام شرعی شسته شوند. در احکام شرعی تطهیر آمده است که فرش، موکت و امثال آن ها را اگر با نجاست جرم دار آلوده نشده باشد و اثر عینی از نجاست روی آن ها نباشد، می توان با ریختن یک بار آب بر روی فرش و موکت، آن را تطهیر کرد.
به این ترتیب با ریختن آب روی بخشی که نجس شده است می توانیم آن را پاک کنیم. برای این کار در زمان شستن فرش، باید همه قسمت های فرش را آب فرا گیرد و سپس آب را از فرش خارج کنید و اجازه دهید فرش خشک شود.
مراحل تطهیر فرش ها از نجاست
1. برطرف کردن عین نجاست.
2. ریختن آب قلیل بر روی محل نجاست.
3. برای احتیاط لازم است منطقه نجس شده به وسیله مواد شوینده و یک برس به خوبی پاک شود.
در کدام یک از قالیشویی ها، قالیشویی شرعی انجام می شود؟
جدا از اینکه قالیشویی شرعی ارتباط کاملا مستقیمی با اعتقادات ایرانیان و مسلمانان جهان دارد، به این علت که با آب بیشتری هم شسته می شود، باعث تمیزتر شدن فرش هم می شود.
در بسیاری از مواقع ممکن است این موضوع پیش بیاید که فرش از نظر ظاهری کثیف نباشد اما چون توسط خون یا ادرار نجس شده است، مجبور می شوید فرش را برای شستن به قالیشویی بسپارید. قالیشویی بهزاد به شکلی فرش را می شوید که هر نوع نجاستی چه سطحی و چه عمقی در فرش از بین می رود.