برای ترکیب شدن رنگ فرش ها علل زیادی وجود دارد، مانند جنس الیاف فرش، رنگرزی نامناسب، استفاده از مواد شوینده بی کیفیت، دمای آب بسیار بالا، فشار آب زیاد در حین شستشوی فرش، یک قالیشویی بی تجربه و نور آفتاب همگی باعث ترکیب رنگ فرش ها می شوند.
تمام این عوامل در زمان شستشوی فرش باید لحاظ شود و در واقع علت های رنگ پس دادن فرش هستند. شما می توانید با انجام تکنیک هایی بسیار ساده مثل تست گرفتن از فرش خودتان، از وقوع این اتفاق ناخوشایند جلوگیری کنید.
اما اگر به هر علتی با قاطی شدن رنگ های فرش برخورد کردید، می توانید با استفاده از موادی مثل ماست ترش، هیدروسولفیت، آمونیاک، محلول نمک سولفات سدیم و یا محلول کربنات سدیم خودتان اقدام به حل مشکل کنید.در این شرایط مراجعه به یک قالیشویی معتبر، ایمن ترین کار است.
چطور می توانیم از رنگ پس دادن فرش های خود پیشگیری کنیم؟
قطعا این جمله را شنیدید که پیشگیری بهتر از درمان است! مهم ترین کاری که شما می توانید انجام دهید، جلوگیری از قاطی شدن رنگ های فرش است.کافی است قبل از شستشوی فرش، تست کنید که فرش شما رنگ پس می دهد یا خیر.
دو شیوه برای تست کردن رنگ فرش وجود دارد. البته دقت کنید که این تست ها را روی گوشه ای از فرش که در معرض دید نیست پیاده سازی کنید:
یک تکه پارچه سفید مرطوب را به گوشه ی فرشتان بکشید. اگر رنگ پارچه تغییری کرد، یعنی فرش شما رنگ پس می دهد.
یک قطعه اسفنج نرم را کمی خیس کنید. آن را بر روی قسمتی از فرش بکشید و چند دقیقه صبر کنید. اگر فرش تغییر رنگ داشت متوجه می شوید که فرش شما رنگ پس می دهد.
علل رنگ پس دادن فرش دستباف چیست؟
همه ما می دانیم که فرش های دستباف با الیاف طبیعی مثل پشم طبیعی بافته می شوند. در صورت شیوه های شستوی بد و یا ریختن مایعاتی مثل چای یا آب، قاطی شدن رنگ های فرش دستباف رخ می دهد. حتی در اثر شستشوی نامناسب، با بوی بد فرشتان مواجه می شوید.
علل رنگ پس دادن فرش ابریشمی چیست؟
همانطوری که اشاره کردیم فرش های دستباف به علت وجود الیاف طبیعی در آن ها، بسیار حساس نسبت به شستشو و مایعات هستند. این حساسیت در فرش های ابریشمی بسیار شدید تر است.
فرش های ابریشمی از الیاف ظریف تر و حساس تری بافته می شوند. پس باید این فرش ها را حتما به قالیشویی های مخصوص فرش ابریشمی بسپارید.
شستشوی تابلو فرش هم مثل فرش ابریشمی، باید در قالیشویی هایی که این خدمات را به صورت اصولی و اختصاصی ارائه می دهند، انجام شود.
بیشتر بخوانید: آشنایی و معرفی خدمات قالیشویی بهزاد
علل رنگ پس دادن فرش ماشینی چیست؟
فرش های ماشینی خیلی به ندرت دچار قاطی شدن رنگ ها می شوند. جنس نخ و پشم استفاده شده در فرش های ماشینی در برابر آب و مواد شوینده مقاومت بسیار بیشتری دارند.
علل زرد شدن فرش بعد از شستشو
در حالت عادی شستشوی فرش در منزل مشکلات خاص خود را به همراه دارد. حالا شما تصور کنید بعد از شستشو و زحمتی که کشیدید، رنگ فرش زرد می شود، این فاجعه است!
فرش های سفید رنگ خیلی حساس تر هستند و در کل فرآیند شستشو تا خشک شدن، باید خیلی مراقب آن ها باشید.شیوه شستن فرش سفید نیاز به دقت و رعایت اصول خاصی دارد تا لکه های زرد در فرش باقی نماند.
زرد شدن و کدر شدن فرش بعد از شستشو چندین علت دارد که باید به همه ی آن ها توجه کنید:
اولین علت آن شستن غیر اصولی فرش است. یعنی تمام آلودگی ها از فرش خارج نمی شود و در ترکیب شدن با آب رنگ زرد و کثیفی روی فرش باقی می ماند.
علت دیگر وجود مقدار زیادی آب در فرش است. اگر پس از شستشو فرش، آب اضافی آن را به خوبی از فرش خارج نکنید، در زمان خشک شدن، رنگ فرش به رنگ زرد تغییر می کند.
شاید باورش برای شما کمی سخت باشد اما حتی مواد شوینده هم می توانند باعث زرد شدن فرش شما بشوند. استفاده کردن از شوینده های اسیدی و بی کیفیت، باعث آسیب به بافت فرش ها و زرد شدن فرش می شوند.
امکان دارد شما به همه ی موارد بالا دقت کنید اما در پایان کار باز هم با ریشه های زرد مواجه شوید و خستگی در تن شما باقی بماند. زمانی که آب اضافی در ریشه ها را به خوبی خارج نکنید این اتفاق می افتد.
البته که برای تمام مشکلات بالا راه حل وجود دارد اما خب امکان دارد فرش هیچوقت به حالت اولیه خودش برنگردد. با سپردن فرش خود به یک قالیشویی معتبر و باتجربه از بروز هر مشکل احتمالی پیشگیری کنید.
سؤال بعدی این است که اگر رنگ های فرش ما قاطی شدن، چکار کنیم؟
شاید تصور کنید فرآیند رنگبرداری با ماشین های خاصی انجام می شود. اما اصلا این چنین نیست و تمامی مراحل رنگبرداری توسط متخصصین ماهر به صورت دستی انجام می شود.
اگر فرش شما بعد از شستشو دچار ادغام رنگ ها شد اصلا نگران نباشید و مراحل زیر را برای رنگبرداری با آرامش انجام دهید:
شیوه اول: ترکیب ماست ترش و هیدروسولفیت
- برای رنگبری بخش های روشن فرش از این روش استفاده کنید. خوشبختانه همه ی وسایل مورد نیاز این روش در دسترس هستند و شیوه کار هم نسبتاً آسان است:
ابتدا ماست ترش و هیدروسولفیت را در کاسه ای مخلوط کنید و تقریبا یک ساعت صبر کنید تا فعل و انفعالات شیمیایی میان این 2 ماده انجام شود. - با استفاده از یک قلموی باریک، ترکیب ماست و هیدروسولفیت را با دقت و ظرافت به بخش های رنگ داده فرش بکشید.
- در این مرحله با باد ملایم سشوار محلی که ترکیب را به آن زده اید، خشک کنید.
- زمانی که مطمئن شدید محلول روی فرش کاملاً خشک شده، با سنگ پا، باقی مانده محلول را از روی فرش خود بتراشید.
تبریک میگیم شما موفق شدید. حالا بخش هایی از فرش که رنگ های کرم و سفید دارند، درخشان تر از قبل شده اند.
توجه : از این شیوه فقط برای بخش هایی از فرش که رنگ کرم و سفید دارند، استفاده کنید.
شیوه دوم: ترکیب آمونیاک و آب
راه دیگری که می توانید برای برگرداندن رنگ فرش به حالت اولیه استفاده کنید، استفاده از محلول آمونیاک است.
- ابتدا 200 گرم آب ولرم را با 1 گرم آمونیاک ترکیب کنید. بعد با یک قلموی باریک محلول آمونیاک را روی قسمت هایی از فرش که رنگ پس داده است، بکشید.
توجه : محلول آمونیاک ماده بسیار قلیایی است و استفاده از آن حتما نیاز به تجربه کافی دارد. اگر هیچگونه تجربه ای در استفاده از این محلول ندارید، از استفاده از آن کاملا خودداری کنید.
شیوه سوم: استفاده از محلول نمک سولفات سدیم
برای بازگرداندن رنگ فرش به حالت اولیه، می توانید از محلول نمک سولفات سدیم بین 5 تا 20 درصد با آب هم استفاده کنید. کافی است یک ساعت صبر کنید و سپس می بینید که بعد از سپری شدن این زمان، رنگ ها به صورت یکنواخت و یک دست در می آیند. یعنی حالت رنگ های قاطی شده دیگر از بین می رود.
شیوه چهارم: استفاده از محلول کربنات سدیم
شما می توانید از محلول کربنات سدیم 4 درصد تا 8 درصد برای حل مشکل رنگ پس دادن فرشتان استفاده کنید. حتما در دمای 40 درجه آن را استفاده کنید.
بعد از اعمال این محلول روی بخش رنگ گرفته، از یک اسید ضعیف مثل اسید رقیق شده استفاده کنید. چون ph فرش در حالت قلیایی است و با یک اسید ضعیف باید خنثی شود.
شیوه پنجم : استفاده از مایع پریدین
پریدین در کل یک حلال قلیایی کمی ضعیف است که باید 1/5 لیتر از آن را در 100 لیتر آب مخلوط کنید. در ترکیب این نسبت ها، نهایت دقت را داشته باشید.
موارد ایمنی را در زمان استفاده این محلول رعایت کنید چون در حین مصرف تولید گازهای سمی می کند.
نکته خیلی مهم: دقت کنید که در تمامی راه حل های ارائه شده، تجربه کافی و شناخت کامل از فرش ضروری است.
پس اگر شرایط لازم را ندارید، هیچوقت خودتان وارد عمل نشوید و از خدمات قالیشویی های بااعتبار بهره مند شوید. اما اگر این اتفاق ها برای فرش ابریشمی شما افتاد، تحت هیچ شرایطی هیچ اقدامی انجام ندهید و هر چه سریعتر به یک قالیشویی معتبر مراجعه کنید.
سخن پایانی
همه ی ما نسبت به فرش هایمان حساسیت های خاصی داریم و دوست داریم همیشه زیبا و تمیز باشند. شستشوی اصولی فرش نیاز به دقت و تکنیک های خاصی دارد که باید با شیوه شستش، جنس فرش و مواد شوینده کاملا آشنا باشید.
اگر شما یکی از فاکتورهای گفته شده را نادیده بگیرید، با قاطی شدن رنگ های فرش مواجه می شوید. در این مقاله راهکارهای زیادی ارائه شد اما اعمال این روش ها نیاز به تجربه و مهارت زیادی دارد و در صورت بی تجربگی در روش های رنگ بری فرش، بدون شک آسیب بد تری به فرش خود می رسانید.
پس پیشنهاد می کنیم برای بازیابی زیبایی فرش خود از خدمات قالیشویی های معتبری مانند قالیشویی بهزاد بهره مند شوید.
بیشتر بدانید: ریشه زنی فرش در قالیشویی چگونه است؟